‘The Olympic Games are good for the country, not for East End’

Door Merel de Bruijn en Daphne van Breemen

LONDEN – Wanneer je East End nadert, komt de geur van wierook je al tegemoet. ‘Bananas, one pound!’, roept de marktkoopman vanachter zijn fruitkraam. Hij is niet de enige die vruchten verkoopt, overal om hem heen staan kramen met fruit en groeten omringd door gesluierde vrouwen en mannen met baarden. “Here, come try a ring”, roept een Indiaase man naar een ieder die zijn sieradenkraam voorbij loopt. Op een soort tafeltje liggen kitscherige armbanden uitgestald. Nep goud.

Een wandeling door Whitechapel Road doet vermoeden alsof het Midden Oosten naar Londen is verhuisd. Toch is het ‘ gewoon’ East End, een achtergestelde wijk in Londen, vlakbij de toeristische trekpleisters. Op een steenworp afstand van de arme buurt ligt het spiksplinternieuwe luxe Stratford Stadium waar de Olympische Spelen over ruim een maand plaatsvinden. Het lijkt heel mooi, maar de voornamelijk Indiase en Pakistaanse bevolking van East End denkt daar anders over. Er heerst onvrede.

“Very unhappy, very unhappy”, is alles wat de verkoper uit weet te brengen. Het merendeel van de East Enders is niet over de Spelen te spreken. De man praat gebrekkig Engels en schudt meerdere malen zijn hoofd. De Olympische Spelen zouden meer banen moet creëren in de buurt waar de werkeloosheid hoog is. De beloofde banen zijn er echter nooit gekomen. In 2003 was 11,7 procent van de bevolking in East End werkeloos. Landelijk gezien was dat cijfer 5,1 procent.

Londen zag de Spelen als kans om de East End aan te pakken. De route van de Olympische marathon zou ook door Whitechapel Road gaan en de finish zou het Stratford Stadium zijn. Die belofte is nu van de baan. De verkeerchaos die de marathon teweeg zou brengen, zorgt ervoor dat de renners straks bij Buckingham Palace finishen.

Overal langs de straat staan vervallen buitenlandse eettentjes met noodles, curry en kip. Uit iedere zaak komt dezelfde ritmische muziek. De wijk is niet onderhouden en op bankjes liggen zwervers. Wat meteen opvalt, is de grote East Londen Mosque. Een mooie en kleurrijke moskee die niet past bij de rest van de buurt. In de Engelse pub The White Hart zit Bob te genieten van een biertje. Ook hij is niet te spreken over de Spelen. “The Olympic Games are good for the country. Not for East End”, vertelt hij.

Vanachter de bar klinkt er tegengeluid. Tom Mulligan, pubeigenaar van The White Hart, bemoeit zich met het gesprek. De Spelen hebben voor hem wel voordelen. Het Olympisch vuur komt zo goed als voorbij zijn zaak. Mulligan verwacht daarom tijdens de Spelen extra veel Guinness te tappen. “But hey, I have a business to run. I think The Games are great.” “The Olympics are for the rich, not for the poor. It’s a commercial event. The companies got the jobs”, is het weerwoord van Bob.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s